18 april 2016

Recordpoging BierKrattenBrug TU Eindhoven

Op zaterdag 23 april van 15.00 uur tot 16.00 uur zal er een recordpoging plaatsvinden van de BierKrattenBrug op het TU-terrein in Eindhoven. Huybregts Relou is een van de sponsoren.

 

Voor de oorsprong van BierKrattenBruggen moet men terug naar 2004. In dit jaar kwamen Delftse studenten op het ludieke idee om een brug te bouwen van bierkratten. Toentertijd was het echter een stuk kleinschaliger en werd er een overspanning van 7,4 meter bereikt. Maar in Eindhoven denken we altijd: "Wat ze in Delft kunnen, kunnen wij beter"! Daad bij het woord voegen; het jaar erop stond er in Eindhoven een brug van 12,6 meter. Blijkbaar heeft dit indruk gemaakt, want pas vijf jaar later deed TU Twente een poging. Dit bleef bij een poging, want de brug is niet blijven staan.

 

In 2011, zes jaar na de brug in Eindhoven, deed Delft weer een succesvolle poging. Het nieuwe record was gezet op 15,6 meter. Aangezien de TU/e studenten al jaren stonden te trappelen om weer een brug te bouwen, kwam het jaar daarna alweer een poging. Beseffend dat het huidige ontwerp erg limiterend was, werd er een nieuw ontwerp toegepast, een zogenoemde kettingboog. Dit ontwerp bewees zichzelf direct met een record van 19.55 meter.

 

Twee jaar later kwam er weer een Delftse poging, met duidelijk het ontwerp uit Eindhoven als uitgangspunt. Echter is er blijkbaar niet erg goed opgelet, want de brug kon geen uur los van de steigers staan. Ze leerde wel van hun fouten en zette in 2015 het huidige record van 22,15 meter. 

 

Met een BierKrattenBrug met een geplande overspanning van 27 meter wil TU/e het record terughalen naar Eindhoven. Meer informatie op bierkrattenbrug.nl